İklim Duvarı
Akıllı duvar üzerinde iklim ve iklimin sıcaklık, nem, rüzgar gibi alt başlıkları konu edilmiştir. Ziyaretçiler, iklim konusunun bağlı olduğu temel kavramları tanırlar.
Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nde, iklim ve çevre bilincini artıran interaktif düzeneklerimizle, bilimin büyüleyici dünyasına adım atın. Giriş alanından dış alanlara kadar uzanan düzeneklerimizle, doğayı keşfedin, çevre bilincinizi artırın ve iklim değişikliğinin etkilerini daha iyi anlayın. Bilimle çevreyi koruma konusunda bilinçlenmek ve eğlenceli bir deneyim yaşamak için sizleri bekliyoruz.
Gözlemevlerinde radyo teleskoplar, gama ışını dedektörleri, spektrograflar ve lazer ölçüm sistemleri gibi çok çeşitli bilimsel cihazlar bulunur.
Gözlemevleri genellikle yüksek rakımlara (3000 m ve üzeri) kurulur.
1977 yılında Ohio State Üniversitesi'ndeki "Big Ear" radyo teleskopu, "Wow! sinyali" olarak bilinen güçlü bir radyo sinyali yakaladı.
En bilinenleri: Hubble Uzay Teleskobu (NASA/ESA), James Webb Uzay Teleskobu, Chandra X-Ray Gözlemevi.
1990 yılında fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu, bugüne dek 1,5 milyondan fazla gözlem gerçekleştirmiştir ve bu gözlemler sonucunda yaklaşık 50 terabayt veri toplanmıştır.
İklim Duvarı, İklim Tarihi, Mevsim Simülatörü ve daha fazlası... Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezinin İklim Düzenekleriyle, iklimin derinliklerine merak kalır daha bir yaklaşıp gelin. Dünyanın yaşam dengesi ve sera gazlarının etkilerini anlayacaktan mevsimlerin nasıl oluştuğunu gözlemlemeye kadar, dürtü dışı her şeyi bu düzeneklerle deneyimleyin, iklim bilimi hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat!
Akıllı duvar üzerinde iklim ve iklimin sıcaklık, nem, rüzgar gibi alt başlıkları konu edilmiştir. Ziyaretçiler, iklim konusunun bağlı olduğu temel kavramları tanırlar.
Dünyanın oluşumundan itibaren tarihte meydana gelen iklim değişikliklerini konu alan kayar ekran düzeneğidir. Prekambriyen dönemden itibaren jeolojik zaman çizelgesi takip edilerek günümüze kadar iklimde meydana gelen değişiklikler anlatılır.
Ağaçlar yüzlerce, hatta bazen binlerce yıl yaşayabilir. Bu uzun ömür boyunca, bir ağaç çeşitli çevresel koşullarla karşılaşabilir: ıslak yıllar, kurak yıllar, soğuk yıllar, sıcak yıllar, erken donlar, orman yangınları vb. Bir ağacın yaş halkaları bize ağacın yaşı ve yaşadığı senelerdeki bölgesel iklim hakkında bilgi verir.
"İklim Çeşitleri" düzeneği, Köppen iklim sınıflandırmasını temel alarak dünya üzerindeki beş ana iklim tipini interaktif bir şekilde keşfetmenizi sağlar. Tropikal (A), Kurak (B), Ilıman (C), Kıtasal/Soğuk (D) ve Kutup (E) iklim tiplerine ait yapboz parçaları, LED ışıklı bir dünya haritası baskısına sahip panel üzerinde yerleştirilmiştir.
"Türkiye İklim Haritası" düzeneği, Türkiye'deki çeşitli iklim tipleri ve bitki örtülerini keşfetmek için mükemmel bir araçtır. Duvarda yer alan detaylı Türkiye haritası üzerinde iklim bölgelerini inceleyen ziyaretçiler, masa üzerindeki butonlar aracılığıyla her iklimin özelliklerini öğrenebilirler.
"Rüzgar Çeşitleri ve Yönleri" düzeneği, Türkiye'deki yerel rüzgarları interaktif bir şekilde tanımanızı sağlar. Ziyaretçiler, Karayel, Lodos, Yıldız, Kıble, Poyraz, Keşişleme, Gündoğusu ve Günbatısı rüzgarlarına ait sürgüleri kullanarak her rüzgarın yön ve özelliklerini öğrenebilirler.
"Dünyanın Işınım Dengesi ve Sera Gazlar" düzeneği, güneş ışınlarının dünyaya ulaşma sürecini ve dünyanın ısınma mekanizmasını etkileyici bir şekilde anlatır. Başlatılan ve değiştirilen animasyonlar, düzenek duvarına yansıtılarak görsel bir deneyim sunar.
"Mevsimlerin Dağılımı" düzeneği, kuzey ve güney yarım kürelerde aynı aylarda yaşanan farklı mevsimlerin dinamiklerini keşfetmenizi sağlar. Duvarda bulunan mevsimlerin oluşumu paneli, ziyaretçilere mevsimlerin nasıl meydana geldiğini açıkça anlatır.
"Mevsim Simülatörü" düzeneği, ziyaretçilere farklı mevsimlerde doğada meydana gelen değişimleri etkileyici bir şekilde deneyimleme fırsatı sunar. Kapalı duvarlardan oluşan düzenekte, zemin üzerinde her mevsime ait özel daireler bulunur.
Çevremiz, yaşamımızı şekillendiren en temel unsurlardan biridir. Doğal ve yapay çevreler, ekosistemler, toprak, hava ve su gibi temel bileşenler, sürdürülebilir bir dünya için büyük önem taşır. Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nde yer alan Çevre Düzenekleri, ziyaretçilere çevrenin farklı yönlerini keşfetme ve etkileşimli deneyimler yaşama fırsatı sunar.
Ziyaretçiler, düzenek içerisinde, farklı doğal ve yapay çevreler deneyimler. Doğal ve yapay çevre elemanlarını farklı örnekler üzerinden tanırlar. Düzenek içerisinde, üç farklı doğal çevre örneği ve üç farklı yapay çevre örneği yer alır.
Toprağın oluşumuna etki eden etkenler ve toprağın işlevlerini konu alan düzenektir. Sol kısımda bulunan daire üzerinde toprağı oluşturan 5 unsur yer alır. Sağ kısımda toprağın işlevlerinin her biri için görsel ve bilgi içeren dönen daire parçalar bulunur.
Bitkilerin yetişmesine uygun ideal bir toprağın %45'i mineral, %25'i hava, %25'i su ve %5'i organik maddeden oluşur. Toprağın içeriğinin bir animasyon aracılığı ile anlatıldığı düzenektir. Düzenek duvarı üzerinde yer alan kol döndürüldükçe, maddeleri temsil eden daireler sırası ile döner ve ekrandaki animasyona dahil olurlar. Amaç, bütün maddelerin bir araya gelmesi ile ideal bir toprak oluşturmaktır.
Doğada gerçekleşen karbon ve azot döngülerini konu alan düzenektir. Düzenek üzerinde, iki döngü için iki ayrı döndürme aparatı bulunur. Aparatlar döndürüldükçe, döngüdeki adımlar sıra ile yanan ledler ile görselleştirilir. Belirtilen parçaların sırası geldiğinde arkalarında bulunan led ışık aydınlanacaktır. Aralarda geçişi gösteren parçalar arkasında sıra ile yanan nokta ledler bulunacaktır.
Havanın içeriğinde bulunan gazların interaktif şekilde incelendiği düzenektir. Havada daima bulunan azot, oksijen ve asal gazlar için masa üzerinde hazneler yer alır. Hazne hacimleri, gazların havada bulunma oranları ile doğru orantılıdır.
Türkiye'deki iklim çeşitliliği sayesinde pek çok farklı tarım ürünü bulunur. Ziyaretçiler, dokunmatik ekran üzerinden Türkiye haritasındaki illeri doğru yerlerine yerleştirir. Doğru yerleşen her ilin tarım ürünü duvar üzerindeki Türkiye haritası üzerine yansıtılır.
Permakültür uygulamalarını konu alan düzenektir. Masa üzerinde, her bir uygulama için birer daire şeklinde parça yer alır. Seçilen uygulamayı anlatan bir video, ekran üzerinden gösterilir. Toplam 8 adet permakültür uygulama parçası bulunacak olup bunlar; su hasadı, malç uygulama, kompost, doğal yapılar, biyolojik çeşitlilik, işçilik ve masrafların azaltılması, sulama sistemleri ve hayvansal üretim olacaktır.
Ziyaretçiler, fotosentez sürecinde bitkinin kullandığı ve ürettiği maddeleri öğreneceklerdir. Masa üzerinde yer alan sulama kabının belirli bir süre bitki maketi önüne tutulması ile led animasyonu aktif hale gelir. Her bir giren ve çıkan madde sıralı yanan ledler ile gösterilir.
Düzenek masası üzerinde ekosistemin dört temel bileşenini içeren modellerden oluşturulmuş bir alan yer alır. Ziyaretçi, kayar ekranı hareket ettirdikçe önüne gelen modeldeki cismin ait olduğu bileşen grubunun özellikleri ekran üzerinde gösterilir.
Yapay çevre elemanlarının tanıtıldığı düzenektir. Ziyaretçi, maket alanındaki hareketli parçaları kullanarak var olan doğal çevrede seçtiği birimler ile yapay çevreyi oluşturur ve değiştirir.
Günümüzde çevre kirliliği, ekosistemleri tehdit eden en büyük sorunlardan biri haline gelmiştir. Hava, su, toprak ve ışık kirliliği gibi çeşitli kirlilik türleri, doğanın dengesini bozarak hem insan sağlığını hem de diğer canlıların yaşamını olumsuz etkilemektedir. Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nde yer alan Çevre Kirliliği Düzenekleri, ziyaretçilere bu sorunları daha iyi anlamaları ve çevre bilincini artırmaları için interaktif bir deneyim sunar.
Toprak kirliliği nedenleri, masa üzerinde bulunan bir ekran ve bu ekrana entegre hareketli parçalar aracılığı ile interaktif şekilde deneyimlenir. Ziyaretçi, toprak kirliliği nedenlerini ve bunların toprağa etkilerini tanır.
Hava Kalitesi İndeksi, belirli bir yerdeki havanın kalitesinin ifade edilmesi için kullanılan ölçüdür. Düzenekte, farklı hava kalitesine sahip şehirler ekrandaki bir animasyon üzerindeki değişimler ile görselleştirilir. Zİyaretçi, hava kirliliği arttıkça şehirlerin yaşanamaz hale gelebileceğini gözlemlemiş olur.
Su kirliliğinin, suda yaşayan canlılara etkisinin incelendiği düzenektir. Ziyaretçi, kirliliğin olmadığı ve kirletilmiş su altı ortamını inceleyerek denize dökülen atıkların denize ve canlılara etkisini gözlemlemiş olur.
Işık kirliliğine neden olan ışık kaynaklarının incelendiği düzenektir. Masa üzerinde yer alan açma kapama anahtarları ile, duvardaki şehirde bulunan ışık kaynakları kontrol edilir. Işıklar açılıp kapandığında, ışık kirliliği ve elektrik kullanımına artırıcı veya azaltıcı etkisi duvardaki led panoda gösterilir.
Işık kirliliğinin gökyüzü gözlemi üzerine etkilerinin deneyimlendiği düzenektir. Şehir görselinin arka kısmında bulunan led panelin ışık miktarı, bir ayar düğmesi aracılığı ile değiştirilir. Şehrin arka panelinden gelen ışık miktarı azaldıkça, gökyüzünde bulunan yıldızlı görüntüde yıldızlar daha belirgin hale gelir.
Ziyaretçiler, dünyada bugüne kadar meydana gelmiş nükleer felaketleri ve etkilerini inceleyeceklerdir. Nükleer olay ölçeğinden faydalanarak, bu felaketlerin büyüklükleri kıyaslanabilir. Butonlar aracılığı ile Çernobil ve Fukuşima felaketlerinin etkileri hakkında bilgi edinilir.
Ziyaretçilerin, günlük hayatta maruz kalınan radyasyon miktarını ve etkilerini inceleyecekleri düzenektir. Masa üzerinde yer alan sürgü kaydırıldıkça, belirlenen dozda gerçekleşen olaya ait daire ikonunun arkası ledler ile aydınlatılır.
Gürültü, günlük hayatımızın bir parçası olsa da belirli bir seviyeyi aştığında çevremiz ve sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Gürültü kirliliği, özellikle büyük şehirlerde, sanayi bölgelerinde ve yoğun trafik alanlarında yaşayan bireyler için ciddi bir sorun haline gelmiştir. Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'ndeki Gürültü Kirliliği Düzenekleri, ziyaretçilere sesin doğasını, kaynaklarını ve gürültü kirliliğinin etkilerini keşfetme fırsatı sunar.
Ses kaynakları doğal ve yapay olmak üzere iki gruba ayrılır. Düzenekte, doğal ve yapay ses kaynaklarına ait 5'er adet örnek yer alır. Ziyaretçiler, iki tür ses arasındaki farkları keşfederler.
Düzenek masası üzerinde, bir lazer mikrofon bulunur. Sesin oluşturduğu titreşimler ile birlikte, yansıyan lazer ışınları karşı yüzeyde çeşitli desenler oluşturur. Farklı perdedeki sesler ile farklı desenler elde edilir.
Gürültü kirliliğinin insanlar üzerindeki etkilerinin incelendiği düzenektir. Ziyaretçiler, ekrandaki karakter üzerinden gürültü kirliliğinin fiziksel ve psikolojik etkilerini tanırlar.
Ziyaretçiler, Mersin'deki gürültü yoğun bölgeleri inceleyeceklerdir. Masa üzerinde yer alan ayar butonu ile gürültü seviyesi artırılıp azaltılarak farklı gürültü seviyelerindeki alanlar Mersin haritası üzerinden öğrenilir. Yansıtılacak ışıklar için Mersin gürültü kirliliği haritası baz alınacaktır.
Ziyaretçilerin MBB gürültü kirliliği azaltım uygulamalarını tanıyacağı düzenekte, butonlar aracılığı ile ekrandaki animasyonda değişiklikler yapılır. Her bir uygulama, şehir animasyonuna dahil olaca inşa edilişini gösteren animasyonlar ile dahil olacaktır.
İklim değişikliği, dünyamızın en büyük çevresel sorunlarından biri olup, doğal dengeleri ve yaşam koşullarını köklü bir şekilde değiştirmektedir. İklim Değişikliği Koridoru, ziyaretçilerin bu küresel sorunun nedenlerini ve sonuçlarını görsel ve interaktif bir deneyimle keşfetmelerini sağlayan özel bir geçiş alanıdır.
İklim değişikliği koridoru, ziyaretçilerin iklim değişikliği neden ve sonuçlarını tanımaya başladığı bir geçiş alanıdır. Karşılıklı bulunan iki uzun duvarın birinde iklim değişikliği nedenleri, diğerinde sonuçları projektörler aracılığı ile videolar halinde yansıtılır.
Sera gazları, atmosferde doğal olarak bulunan ve dünyanın sıcaklık dengesini sağlayan gazlardır. Ancak, sanayi devrimi ile birlikte insan faaliyetleri sonucu atmosfere salınan sera gazı miktarı hızla artmış, bu da küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi ciddi çevresel sorunlara yol açmıştır.
Sera gazlarının ve dünya sıcaklığının merkeze alındığı düzenekte, bir adet dokunmatik ekran ve bir dünya küresi yer alır. Ekrandan yapılan seçimler doğrultusunda, küreye yansıtılan dünya ortalama yüzey sıcaklığı görüntüsü güncellenir. Küresel ısınma animasyonu ile, 1880 yılından itibaren dünya yüzey sıcaklığındaki değişimler animasyon olarak küre üzerine yansıtılır.
Küresel ısınma potansiyeli, farklı sera gazlarının, karbondioksit referans değer kabul edilerek 100 yıllık bir süre zarfındaki etkisini ifade etmektedir. Düzenek masası üzerinde, her bir sera gazı için toplam 4 adet daire yer alır. Dairelerde hissedilen sıcaklık, ilgili sera gazının küresel ısınmaya etki oranına göre değişir.
1980' lerin sonlarında, Güney kutbu üzerindeki ozon tabakasının her ilkbaharda oldukça inceldiği farkedildi. Antarktika ozon tabakasındaki bu incelme ozon deliği olarak bilinmektedir. Düzenek masası üzerinde bulunan yarım dünya küresi üzerine, Antarktika üzerindeki ozon tabakasının yıllar içerisindeki değişiminin yansıtıldığı interaktif düzenektir. Yıl sürgüsü, 1979 yılından itibaren başlayacak ve en güncel verinin olduğu yıla kadar devam edecektir.
Sera gazı salımına neden olan aktivitelerin interaktif olarak deneyimlendiği düzenektir. Masa üzerinde; üretim, ulaşım, ev ve tarım uygulamalarına ait model alanları bulunur.
Farklı besinlerin üretimlerinde yapılan karbondioksit salımı miktarı farklıdır. Masa üzerinde farklı yiyecek örneklerini temsil eden daireler yer alır. Bu yiyeceklerin her 1 kg üretiminde açığa çıkan karbondioksit miktarları kıyaslanır. Masa üzerinde bulunan ağırlıklar, daireler üzerine yerleştirildiğinde ilgili besinin üretiminde açığa çıkan karbondioksit miktarı duvardaki kürelerin aydınlanması ile gösterilir. Farklı besinlerin aynı anda seçilmesi ile, bu besinlerin üretimindeki toplam karbon salımı kürelerdeki ışıklar ile gösterilir.
Ziyaretçilerin, günlük hayatta yaptıkları aktiviteler ile sahip oldukları karbon ayak izlerini öğrendikleri alandır.
Biyoçeşitlilik, gezegenimizin yaşam kaynağıdır. Farklı ekosistemlerde yaşayan sayısız canlı türü, doğanın dengesini koruyarak dünyamızı sürdürülebilir kılar. Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nde yer alan Biyoçeşitlilik Düzenekleri, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanında varlığını sürdüren veya yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan canlıları tanımanıza, koruma çabalarını öğrenmenize ve doğanın hassas dengesini keşfetmenize olanak tanıyor.
Duvar üzerinde yer alan 36 adet dönen parça üzerinde Türkiye'de nesli tükenmekte olan canlılar yer alır. Parçaların bir yüzünde canlının fotoğrafı, diğer yüzünde ise bilgileri bulunur.
Mersin'de bulunan canlıları koruma alanlarının konu alındığı düzenektir. Düzenekte yer alacak alanlar Mersin'de bulunan yaban hayatı koruma sahaları, deniz kaplumbağaları yuvalama alanları ve Göksu deltasıdır.
Dünya genelinde küresel ısınmadan etkilenen canlıların anlatıldığı düzenektir. Düzenek masası üzerinde 6 adet buton yer alır. Bu butonlarda yer alacak canlılar; Afrika Fili, yunus, dev panda, kral kelebeği, deniz kaplumbağası, kutup ayısı, kaplan ve balina olacaktır. Bu canlıların her biri için yaşam alanı, özellikler ve küresel ısınmadan etkilenme bilgileri ekran üzerinde yer alacaktır.
Denizlerdeki atıkların canlılara etkisi ve yok olma sürelerini konu alan düzenektir. Ekran üzerindeki deniz animasyonunda canlılar ve çöpler yer alır. Ziyaretçiler, masa üzerinde bulunan kol ve buton aracılığı ile çöpleri toplayarak animasyondaki denizi güzelleştirir.
Dünya, hızla değişen enerji ihtiyacına cevap ararken, yenilenebilir enerji kaynakları sürdürülebilir bir geleceğin anahtarı haline gelmiştir. Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nde yer alan Yenilenebilir Enerji Düzenekleri, doğanın sunduğu tükenmez enerji kaynaklarını keşfetmenize olanak tanıyor.
Ziyaretçilerin, jeotermal enerji eldesi adımlarını öğrenecekleri düzenektir.
Ziyaretçiler, güneş panelleri aracılığı ile enerji üretim sürecini interaktif şekilde öğreneceklerdir. Farklı hücre sayısı ve genişliğine sahip iki ayrı panel ile farklı miktarda enerji üretilecek ve paneller kıyaslanacaktır.
Hidroelektrik santralin çalışma prensibinin anlatıldığı düzenektir. Masa üzerinde bulunan iki adet pompa, suyun yukarıdaki hazneye dolmasını sağlar. Buradan dökülen suyun potansiyel enerjisi, türbinde kinetik enerjiye dönüşür ve elektrik üretilir.
Biyokütle enerji santralinin çalışma prensibinin anlatıldığı düzenektir. Masa üzerindeki döndürme aparatı kamyonun ray üzerinde hareket etmesini sağlar.
Rüzgar türbinleri aracılığı ile enerji üretiminin anlatıldığı düzenektir.
Dalga enerjisini konu alan yenilenebilir enerji düzeneğidir. Düzenek üzerinde yer alan bir aparat aracılığı ile, hazne içerisinde dalga oluşturulur.
Gelgit enerjisini konu alan yenilenebilir enerji düzeneğidir.
Doğa, zaman zaman muazzam gücünü bizlere hatırlatan felaketlerle karşımıza çıkabilir. İklim değişikliği, insan faaliyetleri ve doğal süreçlerin etkileşimiyle birlikte bu felaketler hem daha sık hem de daha yıkıcı hale gelmektedir. Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nin Doğa Felaketleri Düzenekleri alanında, ziyaretçiler bu doğa olaylarını bilimsel bir bakış açısıyla keşfederken, etkilerini interaktif deneyimlerle gözlemleme fırsatı bulurlar.
Buzulların erimesinin etkilerinin deneyimlendiği düzenektir. Ziyaretçiler, zeminde bulunan buzul parçaları üzerinde hareket ederler. Tavanda bulunan projektör ile, zemin üzerine buzul parçalarının kopma ve erimesi görüntüsü yansıtılır. Başta canlıların yer aldığı deniz tabanı, sunduğu yaşam dengesini kaybeder.
Normalde dairesel bir oluşum içinde esen kutup girdabı iklim değişikliği nedeniyle dengesiz bir yayılım gösterir. Ziyaretçiler, düzenek üzerinde hortum oluşumunu gözlemler. Kutup girdabı ve iklim değişikliği ilişkisinin mevsim koşullarına etkileri hakkında bilgi alırlar.
Artan kuraklık ve bunun tarıma etkisinin Mersin üzerinden gerçek verilere dayalı olarak animasyonlar ile aktarıldığı düzenektir.
Dünyadaki ortalama deniz yüksekliği 1900 yılından beri 178 mm arttı. 2100'e kadar deniz seviyesinde 0.3-1.8 m arası yükselme olacağı öngörülüyor. Düzenek duvarında yer alan bir kıyı görseli üzerinden, üç farklı yıl için deniz seviyeleri gösterilir. Yıllara göre ortalama deniz seviyesi duvardaki led paneller ile görselleştirilir. Ziyaretçiler, deniz seviyesi yükselmesinin şehirlere oluşturduğu tehdidin farkına varırlar.
Asit yağmurlarının oluşumu ve etkilerinin konu alındığı düzenektir. Ziyaretçi, atmosfere salınan karbondioksit etkisi ile oluşan asit yağmuru ve etkilerini sıralı yanan ledler ile interaktif şekilde gözlemler.
Sanayi devriminden sonra atmosfere salınan karbondioksitin üçte birini denizler emdi ve bunun sonucunda denizlerdeki asitlik seviyesi %26 arttı. Ziyaretçiler, düzenek duvarı üzerinde okyanus asidifikasyonu oluşumu sürecini inceler. Asit seviyesinin artmasının canlılar üzerine etkisi bir deniz kelebeği üzerinden ekranda aktarılır. Süreç gösterimi, parçalar arkasında sıralı yanan ledler ile gerçekleştirilecektir.
İklim değişikliği ile birlikte küçük depremlerin tetiklediği tsunamilerin bile kıyı şeridi için yıkıcı etkisi olmaktadır. Ziyaretçi, düzenekte oluşturduğu dalgaların kıyı şeridinde bulunan evlere etkisini inceler. Tsunaminin şehirlere verdiği zararların gözlemlendiği düzenektir.
Orman yangını nedenlerinin incelendiği interaktif düzenektir. Masa üzerinde bulunan alanlar; orman yangınlarının doğal nedenleri, insan kaynaklı nedenler ve yangının büyümesine neden olan etkenler olmak üzere üçe ayrılmıştır. Doğal nedenlerden başlamak üzere, masa üzerinde her alanın aktif bölgesi sıra ile aydınlatılır. Alanlar üzerinde, parçaların hareket etmesi ile yangın etkenleri animasyona dahil olur. Yapılan etkinliklerin ve iklim değişikliğinin orman yangınlarına etkisi öğrenilmiş olur.
Suda girdap oluşumunu anlatan düzenektir. Masa üzerinde yer alan kolun döndürülmesi ile su içerisinde girdap oluşturulur.
Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan, dağlık ve eğimli arazilerde görülür. Yamaçlarda mevcut ağaç ve bitki örtüsünün ortadan kaldırılması ile ormanların tahrip edilmesi çığ tehlikesini artırır. Ziyaretçiler, düzenek masası üzerinde yer alan çığ simülatörü ile orman ve bariyerlerin çığ felaketi sırasındaki etkilerini inceler.
Düzenek masası üzerinde bulunan sel simülasyonu ile ormansızlaştırma ve dere yatağına ev yapmanın sel felaketi durumunda etkileri incelenir. Ziyaretçiler, iki farklı modelde sel felaketi sırasında evlere gelen zararı inceleyerek alınması gereken önlemleri keşfeder.
Ziyaretçilerin, fırtına olayını deneyimledikleri düzenektir. Düzenek tavanında yer alan fan ile rüzgar etkisi oluşturulur. Eklenen rüzgar sesleri ile, simülasyon daha gerçekçi bir hale gelmiş olur. Simülasyon başlangıcı sesli uyarı ile yapılacak olup, simülasyon süresi en az 10 saniye olacaktır.
Ziyaretçilerin, bir model ev ortamında deprem anını deneyimleyecekleri düzenektir. Simülasyon butonuna basıldığında, model evin zemin ve duvarları hareket ederek, seçilen şiddette bir depremin simülasyonu yaşanır. Deprem anında yapılması gereken uygulamalar ve dünyada meydana gelmiş etkili depremler hakkında bilgi sahibi olunur.
Atıkların toplanmasından sonra gerçekleşen sürecin konu alındığı düzenektir. Farklı türde atıkların her biri için duvarın sol kısmında bir daire parçası ve masa üzerinde butonları bulunur.
Atıkların geri dönüşüm süreçlerinin anlatıldığı düzenektir. Plastik, cam, kağıt, alüminyum atıkların her biri ekran üzerinde seçenekler olarak yer alır. Plastik dışı seçenekler için geri dönüşüm süreci ekran üzerinde animasyon olarak aktarılır.
Ziyaretçiler, evlerde atıkların nasıl ayrıştırılması gerektiğini öğrenirler. Düzenek masası etrafında farklı atık türleri için ayrılmış alanlar yer alır. Bu atık türlerinin her biri için üçer tane atık örneği masa üzerindeki butonlarda yer alır.Alanların çerçeveleri, soldan başlayarak sıra ile alan renginde aydınlanır. Doğru eşleşme yapıldığında, alanın alt kısmında bulunan led panel alan renginde aydınlanarak üst yüzeyde bulunan çizimleri renklendirir.
Günlük hayatta kullanılan plastiklerin geri dönüşüm kodlarının öğrenildiği düzenektir. Masa üzerinde yer alan 7 adet daire üzerinde farklı plastiklere ait geri dönüşüm kodları yer alır
Bitkisel atık yağlardan biyodizel üretimini konu alan düzenektir. Düzenek masası üzerinde; site, otel, avm, restoran, toplama merkezi, geri kazanım tesisi ve benzin istasyonu modelleri bulunur.
Çöp gazından elektrik üretimini konu alan düzenektir. Üretim aşamaları için masa üzerinde evler, çöp kamyonu ve biyogaz tesis modelleri yer alır. Süreç; vana, buton ve ledler aracılığı ile gözlemlenir. Ekranda, eş zamanlı olarak sürecin animasyon hali yer alır.
Masa üzerinde kompost tesisi alanlarını temsil eden parçalar yer alır. Bu parçalar; boşaltım alanı, öğütücü, kompost, elekten geçirme, paketleme ve satış alanı ve drenaj havuzu olmak üzere 6 adet olacaktır.
Döngüsel ekonomi, doğrusal ekonomiden farklı olarak üretilen ürünlerdeki parçaların tekrar kullanılması yolu ile hammadde ihtiyacının azaltılmasını hedefler.
Akıllı çöp sisteminin, çöp toplama sürecine sağladığı verimin konu alındığı düzenektir. Düzenek masası üzerinde, çöp kamyonu hareketini sağlamak amacı ile buton ve kol parçaları yer alır. Ekran üzerinde yer alacak şehir haritası üzerinde işaretlenen çöp toplama noktaları akıllı sistem kapalıyken aynı renkte; sistem açıldığında ise dolu çöpler kırmızı, boş çöpler yeşil renk ile gösterilecektir.
Düzenek masası üzerinde dört hazne ve bunların üzerinde hareketli bantlar bulunur. Bantın bir kısmı şeffaf, bir kısmı opaktır. Ziyaretçi, masa üzerinde bulunan kolları döndürerek ürün dönüşümlerini gözlemler. İleri dönüşüm ve aşağı dönüşüm kavramlarını öğrenir.
Ziyaretçilerin, günlük hayatta kullandıkları kullan at ürünlere alternatif kullanabilecekleri ürünleri öğrendikleri düzenektir. Masa üzerinde yer alan iki daireden birinde tek kullanımlık ürün parçaları, diğerinde ise bunlara alternatif ürünlere ait parçalar bulunur.
Ziyaretçileri geri dönüşüme teşvik etmek amacı ile yerleştirilmiş düzenekte, plastik su şişesi atıkları toplanır. Ziyaretçiler, su şişesi çöplerini düzeneğe yerleştirirler. Düzenekten alınan indirim fişi, kafede kullanılabilecektir.
Farklı ürünlerin üretiminde gerçekleşen su ayak izi bilgilerini içeren düzenektir. Yer alacak bilgiler bir tişört, bir fincan kahve, 1 porsiyon kırmızı et ve bir adet deri ayakkabı için olacaktır. Her ürün için, led panel içeren birer kiosk olmak üzere toplam 4 kiosk yer alır.
Evin farklı alanlarında kullanılan su miktarlarının hacimsel olarak gösterildiği düzenektir. Butonlara basıldığında, ilgili aktivite sırasında harcanan su miktarı ile orantılı sayıda su şişesi duvarda led gösterim ile aydınlatılır. Toplam 12 adet olacak butonlarda; yemek pişirme, içme suyu, banyo, tuvalet, kişisel bakım, temizlik, elde bulaşık yıkama, bulaşık makinesi, tasarruflu musluk, sızdıran musluk, ön yıkamasız çamaşır makinesi ve ön yıkamalı çamaşır makinesi yer alacaktır.
Yağmur hasadı, gri su ve arıtma kavramlarını ve süreçlerini anlatmayı amaçlayan düzenektir. Yağmur hasadı, gri su ve arıtma kavramlarını ve süreçlerini anlatmayı amaçlayan düzenektir. Düzenek masası üzerinde yer alan ekranda yağmur hasadı, gri su, park bahçe sulama ve atık su arıtma seçenekleri yer alır. Duvardaki modelde yer alan sıralı ledler ile seçilen süreç görselleştirilir.
Mavi su, gri su, atık su kavramları üzerinden evde su döngüsünü yeniden düşünmeye davet eden düzenektir. Yağmur suyunun evde kullanım alanları borular aracılığı ile interaktif şekilde öğrenilir. Borularla doğru eşleştirmeler kurulduğunda bağlantı noktalarında led ışıklar yanar.
Evlerde kullanılan elektrikli aletlerin tükettiği enerji miktarları ve enerji sınıflarının interaktif şekilde öğrenildiği düzenektir. Düzenek duvarı boyunca evlerde kullanılan elektrikli ürünlerin modelleri yer alır.
Farklı tipte ampul çeşitlerinin tükettiği elektrik miktarları üzerinden tasarruflu ampul seçimini konu alan düzenektir. Düzenek masasında enkandesan lamba, CFL(floresan), LED olmak üzere 3 farklı tip ampul yer almaktadır.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliği etkilerini azaltmaya yönelik yapmış olduğu çalışmaların tanıtıldığı düzenektir. Masa üzerinde iki adet dokunmatik ekran bulunur. Ekranlar üzerinde Mersin belediyesi azaltım çalışmaları incelenir. Mersin haritası üzerinden yapılacak gösterimler, masa üzerinde yer alan projeksiyon alanı üzerine yansıtılır.
Çevre kirliliklerini önlemeye ve azaltmaya yönelik uygulamaların öğrenildiği düzenektir. Çevre kirlilikleri hava, su ve toprak kirlilikleri olarak 3 terazi üzerinden tanımlanmıştır. Terazilerin sol tarafında kirlilikleri karşılayan ağırlıklar sabit olarak bulunur. Su kirliliği kare, toprak kirliliği yuvarlak, hava kirliliği üçgen şekiller ile ayrıştırılmış ve tanımlanmıştır.
Çevre ve şehir planlaması yapılırken dikkat edilmesi gereken etkenlerin konu alındığı düzenektir. Düzenek masası üzerinde deprem, sel ve heyelan olmak üzere üç buton yer alır. Şehir planlaması yapılması amacı ile bir adet dokunmatik ekran yanında üç adet kod tanımlı hareketli parça yer alır. Parçalar; denetimli yapı, kaçak yapı ve ağaçlandırma olarak tanımlanmıştır.
Düzenek, fosil yakıtların nasıl oluştuğu konusuna odaklanır. 400 milyon yıl öncesi, 100 milyon yıl öncesi ve günümüz görüntüleri kıyaslanarak fosil yakıt oluşum süreci interaktif şekilde öğrenilir. Masa üzerindeki hareketli modelde üç adet katman bulunur.
Her iki yakıt türü için iki ayrı araç maketi, pompa ve led gösterge yer alır. Pompalar araçlara takıldığında, led gösterge üzerindeki yakıt miktarları azalır. Biyoyakıt göstergesindeki miktar sıfırlandığında tekrar dolar ve yakıt dolumu devam eder.
Düzenek masası üzerinde, atık su kullanılarak bakterilerden elektrik eldesi süreci görselleştirilir. Süreç adımları, pleksi parçaların arkalarında bulunan ledler ile görselleştirilir. Üretilen elektrik, düzenek üzerinde bulunan ampulün aydınlatılmasını sağlar. Anot haznesine su tedariği, vananın açılması ile sağlanır.
Algler, karbondioksit kullanıp fotosentez yaparak oksijen üretimine katkı sağlar. Algler,karbondioksit salımını azaltmak ve enerji üretmek için bina cephelerinde kullanılmaktadır. Düzenek masası üzerinde FBR cephe uygulaması bulunan bir bina yer alır. Alglerin bulunduğu paneller binaya eklendikçe, bina içerisinde bulunan şerit ledler aydınlanır.
Düzenek üzerinde iki adet tabure ve taburelerin önünde hareketli parçalar yer alır. Tabureler üzerinde yer alan sensörler aracılığı ile ziyaretçiler taburelere oturduklarında yukarıda bulunan sahne ışıkları yanar. Hareketli parçalar üzerindeki aynalar yukarıdan gelen ışığı yansıtır.
Temiz enerji evi düzeneği oyun temelli bir düzenektir. Bir ev modelinin karşılıklı iki yüzeyinde iki adet ekran yer alır. Bu ekranların biri bahçe, diğeri oturma odası görüntüleri içerir. Ekranlar kapalı olup, önlerindeki butonlar aracılığı ile aktif hale getirilir.
Düzenek duvarı üzerine, Mersin Büyükşehir Belediyesi iklim değişikliği uyum uygulamalarını içeren grafik baskı yapılacaktır. İçerik detayları idare ve yüklenici arasında kararlaştırılacaktır.
Akıllı tarım uygulamalarının deneyimlendiği düzenektir. Masa üzerinde bir tarım arazisi modeli ve akıllı tarım elemanları yer alır. Dokunmatik ekran üzerinden akıllı ürünlerden gelen veriler yardımı ile bu alanda tarım faaliyetleri gerçekleştirilir. Uygulamaların yönetimi bir ekran üzerinden gerçekleştirilir.
Düzenek masası üzerinde mantar, bambu, osb,linolyum, koyun yünü ve terrakota malzeme yüzey örnekleri bulunur. Her malzemenin önünde bir karekod yer alır. Kod okuyucu aracılığı ile malzemeye ait kod okutulur. Okunan malzeme hakkında bilgi ekranda yer alır. Bilim merkezinde kullanılmış olan sürdürülebilir malzemeler bilgi ekranı üzerinde belirtilir.
Şehirlerde binalar etkisi ile artan sıcaklıklar ve ağaçlandırmanın şehir sıcaklığına etkilerinin incelendiği interaktif düzenektir. Düzenek masası üzerinde 4 adet sabit, 20 adet takılıp çıkarılabilir parça bulunur. Şehre eklenen bina ve ağaçların; binalara uygulanan yeşil çatı, yeşil duvar ve beyaz çatı uygulamalarının şehrin yüzey sıcaklığına ve evlerin enerji ihtiyaçlarına etkisi bir şehir modeli üzerinden deneyimlenir.
Akıllı şebeke sistemi, masa üzerinde bulunan model alanları ve elektrik akışını gösteren sıralı ledler ile bir şehir üzerinden görselleştirilecektir.
İklim değişikliği ile mücadele kapsamında Türkiye’nin de dahil olduğu uluslararası anlaşmaları konu alan düzenektir. Düzenek duvarı üzerinde Türkiye ve MBB’ nin dahil olduğu anlaşmalar hakkında bilgiler yer alır. Düzenek masası üzerindeki butonlar ile sanayi devriminden itibaren dünya yüzey sıcaklıkları incelenir. Önlem alınması ve alınmaması halinde 2100’e kadar dünyanın kaç derece ısınacak olacağı bilgisi termometre üzerinden görselleştirilir.
‘Ülkelerin Aldıkları Önlemler’ düzeneğinde ziyaretçiler güncel politikalar ve önlem alınması halinde dünyanın kaç derecelerde ısınabileceğini görürler. Ziyaretçiler, gelecek senaryoları düzeneğinde, bu sıcaklık artışlarının oluşması halinde dünyada oluşacak etkileri fotoğraf ve videolar aracılığı ile deneyimler.
Ziyaretçilerin, hayallerindeki şehri görselleştirecekleri düzenektir. Düzenek duvarının bir kısmı parçalı boyama alanı, diğer kısmı manyetik duvar alanı olarak ayrılmıştır. Manyetik duvar parçaları düzenek masası yanındaki haznede depolanacaktır. Çizim alanındaki parçalar duvarın ilgili kısmına takılıp çıkarılabilir olacaktır.
Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nde, iklim ve çevre bilincini artıran interaktif düzeneklerimizle, bilimin büyüleyici dünyasına adım atın. Giriş alanından dış alanlara kadar uzanan düzeneklerimizle, doğayı keşfedin, çevre bilincinizi artırın ve iklim değişikliğinin etkilerini daha iyi anlayın. Bilimle çevreyi koruma konusunda bilinçlenmek ve eğlenceli bir deneyim yaşamak için sizleri bekliyoruz.
Dünya'nın en dış katmanı olup, okyanus kabuğu (bazalt) ve kıtasal kabuk (granit) olarak ikiye ayrılır. Kalınlığı 5-70 km arasında değişir ve üzerinde yaşam bulunur.
Litosferin altındaki astenosferde magma akışkan halde bulunur ve tektonik plakalar burada hareket eder. Volkanik faaliyetler ve depremlerle doğrudan ilişkilidir.
Yoğunluk ve sıcaklık artar (3.700°C'ye kadar) ve kayaçlar daha katı hale gelir. Çekirdekten gelen ısı burada birikerek konveksiyon akımlarını yönlendirir.
Sıvı haldeki demir ve nikelden oluşur, manyetik alanın kaynağıdır. Konveksiyon akımları Dünya'nın manyetik alanını oluşturan dinamo etkisini yaratır.
Aşırı basınç nedeniyle katı halde bulunan demir-nikel alaşımından oluşur. Sıcaklığı 5.500°C'ye kadar çıkar ve Dünya'nın en sıcak katmanıdır.
Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde yer alan Genel Kültür Düzenekleri, bilimsel kavramları eğlenceli ve interaktif bir şekilde keşfetme fırsatı sunar. Ziyaretçiler, dünyanın iç katmanlarını açığa çıkaran modellerden, ses frekanslarını deneyimleyerek farklı canlıların duyma aralıklarını keşfetmeye, matematiksel teoremleri görsel olarak anlamlandırmaktan, insan vücudunun elektrik iletkenliğiyle etkileşime girmeye kadar birçok ilgi çekici deneyim yaşayabilirler. Her düzenek, ziyaretçilerin dokunarak, gözlemleyerek ve etkileşime geçerek öğrenmelerini sağlar. Bilimin günlük yaşamdaki etkilerini gözler önüne seren bu alan, fizik, matematik, biyoloji ve kimya gibi birçok farklı disipline dair önemli bilgiler sunar. Bilimin yalnızca kitap sayfalarından ibaret olmadığını gösteren Genel Kültür Düzenekleri, her yaştan ziyaretçi için eğitici ve unutulmaz bir deneyim vaat ediyor!
Dünyanın katmanlarını konu alan interaktif düzenektir. Düzenek masası üzerinde bir kol ve bu kolun bağlı olduğu bir dünya modeli bulunur.
Birleşik kaplar, alt kısımlarından birbirine bağlı farklı şekillerde borulardır. Ortada bulunan buton, tüplere sıvı dolmasını sağlar. Dolan sıvıları boşaltmak için tüplerin önlerinde bulunan butonlar kullanılır. Atmosfer ve sıvı basıncı tüm tüplerde aynı olacağından sıvı yükseklikleri de tüm tüplerde eşit olacaktır.
Düzenek sırası ile; giriş, çakıllı yol ve çıkış bölümlerinden oluşur. Çakıllı yolun alt kısmında bulunan ses sensörleri ziyaretçinin ayak seslerini algılar. Düzenek üzerinde bulunan ekran üzerinden ses skoru gösterilir.
Düzenek, canlıların duyma yetilerine odaklanır.
Kalbimiz her atışında belirli bir basınçla kan pompalar. Masa üzerinde yer alan ölçüm aleti, parmak ucumuzda bulunan damarın basıncını ölçer. Heyecanlandığımız zaman kalp atışlarımız hızlanır. Böylece davulun ritmi de değişir.
Pisagor teoremine göre; bir dik üçgenin iki dik kenarının uzunluklarının kareleri toplamı, “hipotenüs” olarak adlandırılan üçüncü kenarın uzunluğunun karesine eşittir.
Düzenek, insan vücudunun elektriği iletmesini konu alır.
Ziyaretçi, kum havuzu üzerinde farklı yüzey şekilleri oluşturur. Düzeneğin üst kısmında bulunan mesafe sensörü, kum yüzeyine olan mesafeyi algılar. Kontur çizgileri ve renk haritası projeksiyon cihazı ile kum üzerine yansıtılır.
Düzeneğin duvar kısmında periyodik tablo elementleri yer alır. Masa üzerinde bulunan dokunmatik ekranda periyodik tablo üzerinden elementler incelenir.
Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nde, iklim ve çevre bilincini artıran interaktif düzeneklerimizle, bilimin büyüleyici dünyasına adım atın. Giriş alanından dış alanlara kadar uzanan düzeneklerimizle, doğayı keşfedin, çevre bilincinizi artırın ve iklim değişikliğinin etkilerini daha iyi anlayın. Bilimle çevreyi koruma konusunda bilinçlenmek ve eğlenceli bir deneyim yaşamak için sizleri bekliyoruz.
Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nin dış alan düzenekleri, ziyaretçilere doğayla iç içe, interaktif ve eğlenceli bir keşif yolculuğu sunuyor. Enerji dönüşümlerinden müzik ritimlerine, suyun yolculuğundan geri dönüşüme kadar uzanan bu alan, bilimi deneyimleyerek öğrenme fırsatı sağlıyor.
Mersin sahilleri, Caretta Carettaların önemli üreme merkezlerinden biridir. Mersin ile özdeşleşmiş carettalar, atıklarla ikonik bir heykele dönüştürülmüştür. Tel kafes içerisine atık 0,5 lt pet şişe, mavi plastik poşetler, deterjan kutuları, yeşil ve mavi içecek şişeleri, oyuncaklar eklenecektir.
Ziyaretçiler, bisikletleri pedallayarak kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür ve bir süre sonra dünya griden yeşile dönerek aydınlanır.
Akortlu tahta çubukların gam sırasıyla dizilmesinden oluşan, iki değnekle vurularak çalınan bir müzik aletidir. Düzenek iki yönlü hizmet vermektedir. Arka ve ön kısmında 16 toplam 32 adet birim ve bunlara vurarak müzik yapmak için 2’şer adet baget bulunmaktadır.
Ziyaretçiler, butonlar aracılığıyla farklı enstrümanlara ait ritimler duyacaklardır. Aynı anda birden çok butona basarak kendi müziklerini yapabileceklerdir.
Ziyaretçi, lazer ışınına dokunarak devreyi aktifleştirir. Her bir lazerin alıcısı bulunmaktadır. Bu alıcılara bağlı belli notalarda arp sesi vardır.
Bilim ve enerji konularını eğlenceli şekilde uygulamayı hedefleyen düzeneklerden oluşan bir evdir. Sensörlü basamaklar, güneş paneli, değirmenler, kaldıraçlar ve çarklar ile çocuklar çeşitli yollarla enerji üretir ve evdeki değişiklikleri deneyimler.
Zamanı güneşin konumuna göre ölçmeye yarayan, eliptik formlu güneş saati düzeneğidir. Ziyaretçi düzenek üzerinde dikdörtgen formlu imleçte konumlanır ve yatay düzlem üzerinde gölgesini takip ederek saati öğrenir.
Devinimini rüzgarla sağlayan, momentumu eksen merkezli kinetik rüzgar gülü düzeneğidir.
Ziyaretçiler, suyun dairesel yükseltme aparatını, arşimet burgacını, kanallar ve bariyerleri kullanarak yatay düzlemdeki değirmene aktarımını sağlarlar.
Mersin Limanı modeli üzerinden atık yönetiminin oyunlaştırıldığı bir düzenektir. Kağıt, metal, cam ve plastik atıkların kategorilerine uygun şekilde limandan arındırılması hedeflenir. Havuz içerisinde yer alan limandan toplanan atıklar, vinç ile soldaki kutulara renklerine göre yerleştirilirler.
Ziyaretçiler yarım küre formlu cam fanusun altına geçerek üzerlerinden su akarken fotoğraf karesine poz verirler. Buradan akan su, ‘Limandaki Atıklar’ düzeneğinin havuzuna aktarılır. 4 farklı renk atık kutusu ile aynı renk koduna sahip 8’er tane atık yer alacaktır.
Bu düzenek karşılıklı iki adet parabolik yansıtıcıdan oluşmaktadır. Parabolik yansıtıcılar aynaların ışığı yansıttığı gibi sesi yansıtma özelliğine sahiptir.
Sıkça Sorulan
Sorularlar
Sorularınız mı var? Size yardımcı olmak için buradayız.
Bilim Düzenekleri, bilimsel prensipleri ve kavramları interaktif ve eğitici bir şekilde ziyaretçilere sunan özel düzeneklerdir. Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde, farklı bilim dallarını kapsayan çeşitli düzeneklerle ziyaretçilerin bilimi eğlenceli bir şekilde öğrenmesi amaçlanmaktadır.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla sitemizde çerezler kullanılmaktadır. "Tüm Çerezleri Kabul Et" tuşuna basarak, çerez kullanımını onaylamış olursunuz. "Tüm Çerezleri Reddet" seçeneğine tıklayarak kesinlikle gerekli çerezler dışındaki tüm çerezleri reddedebilirsiniz. Çerezleri kısmen devre dışı bırakmak için "Çerezleri Yönet" tuşuna basınız. Çerezlerimiz ve kişisel verilerin işlenmesi hakkında ayrıntılı bilgiye Çerez Politikası'ndan erişebilirsiniz.
Bu çerezler internet sitemizin düzgün ve güvenli şekilde çalışabilmesi, kullanıcıların sitemiz üzerinde hareket edebilmesi ve sağlanan hizmetlerden faydalanabilmesi için gereklidir. Bu tür çerezler internet sitemizin çalışabilmesi için esastır ve kullanıcılar tarafından devre dışı bırakılamaz.
Analitik çerezler, kullanıcıların davranışlarını analiz etmek amacıyla istatistiki ölçümüne imkân veren ve site kullanımları hakkında bilgi toplayan çerezlerdir. Bu şekilde kullanıcılardan istatistikler veriler toplanarak site üzerindeki genel eğilimin hangi yönde olduğu anlaşılabilir.
İşlevsellik ve tercih çerezleri, kullanıcıların tercihlerine ilişkin bilgilerin toplanması, sitenin kullanıcılara uygun şekilde kişiselleştirilmesi, işlevselliğin sağlanması ve kişiselleştirme ve tercihlerin hatırlanması amaçlarıyla kullanılır.
Reklam/hedefleme çerezleri yoluyla toplanan kişisel verileriniz, size ilgili reklamları göstermek ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla işlenmektedir. Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcılarını ve cihazlarını tanımlayarak ilgi alanlarının profillerini oluşturmak için kullanılır.